Materiaalit

Kaikki alkaa materiaaleista

Materiaalien valinnassa on tärkeää huomioida tilan käyttötavat, kestävyys ja tavoiteltava tunnelma. Väri, koko, pintarakenne, saumat, ladontakuviot – vaihtoehtoja ja yhdistelmiä on rajattomasti. Haluatko rustiikkia rakennetta vai helposti siivottavaa ja pelkistettyä? Tällä sivulla saat perustietoa materiaaleista ja siitä, miten valinnat vaikuttavat lopputulokseen.

Weber

Rakennustuotevalmistaja Weber tarjoaa suomalaisille rakentajille yli 1 000 eri tuotetta ja ratkaisua. Suomessa myytävät tuotteet käyvät läpi testit, jotka ovat eurooppalaisia testejä tiukemmat ja takaavat tuotteiden sopivuuden Suomen oloihin. Weberin tärkeimmät tuotemerkit ovat Kahi, Leca ja Vetonit. Tuotteiden saatavuus ja toimitusvarmuus ovat hyvät koko maassa; Weberillä on Suomessa yhdeksän tehdasta, neljä aluevarastoa ja noin 300 työntekijää.

Tunnelma

Laattojen ladontakuvio, värivalinnat ja materiaalit vaikuttavat tilan tunnelmaan. Suorakaiteen muotoiset laatat tuntuvat pidentävän tilaa, kun taas vinoon ladotut laatat antavat tilan tuntua.  Myös valaistus ja päivänvalon suunta vaikuttavat tunnelmaan.

Koko

Erittäin suuret ja erittäin pienet laatat ovat haasteellisimpia; pieninkin pinnan epätasaisuus näkyy. Kun käytetään eri laattojen yhdistelmää, on tärkeää, että laatat voidaan asentaa samaan korkeuteen. Helpointa on valita saman paksuiset laatat, mutta asiantuntijalla on muitakin keinoja.

Väri

Kun pohdit laattojen väriä, ota huomioon kalusteiden tyyli ja värit, katon väri sekä talon muissa huoneissa käytetyt värit, jos haluat yhtenäisen linjan. Kylpyhuoneissa käytetään usein valmiita laattasarjoja, joiden laatat sopivat toisiinsa värien ja koon puolesta. Tehostekohdissa voi käyttää minkä tahansa sarjan väriä, kuosia ja kokoa. Saumavärin valinta on tärkeä osa laatoituskokonaisuutta. Erityisesti mosaiikkilaatoissa saumavärin merkitys korostuu. On hyvä miettiä, haluaako korostaa saumaa vai haluaako mahdollisimman neutraalin saumavärin.

Pinta

Kiiltävä, matta, rosoinen, huokoinen, karhea? Kohde ja käyttö ratkaisevat. Esimerkiksi keittiön välitilan laataksi kannattaa valita helposti puhdistettavat, lasitetut tai tiiviit laatat. Märkätilojen lattialaatoissa tärkeintä on turvallisuus; ne eivät saa olla märkänäkään liukkaat. Yksi ratkaisu on valita karheapintaiset laatat – toinen on valita hyvin pieniä laattoja, jolloin saumat toimivat liukuesteenä. Kodin suurten kuivien tilojen lattioihin keraaminen laatta on erinomainen vaihtoehto, varsinkin jos tilassa on lattialämmitys. Eteiseen valitaan monesti karheapintainen laatta. Saman sarjan laattoja voi käyttää kodin muissa tiloissa matta- tai kiiltäväpintaisina.

Helppohoitoisuus

Tiloihin, joita siivotaan usein, kuten kuraeteinen, märkätilat ja keittiö, kannattaa valita laatat, jotka on helppo pitää puhtaana. Myös sauman värillä on merkitystä. Eläväpintaiset kiviseinät sopivat parhaiten vaikkapa olo- tai takkahuoneeseen, joissa pintaan ei kohdistu kulutusta. Kiiltäväpintaisissa laatoissa pöly, lika ja roiskeet näkyvät helpommin kuin mattapintaisissa laatoissa. Kiiltäväpintaiset lasitetut laatat on helppo pitää puhtaana oikeilla puhdistusaineilla – ne on vain pyyhittävä puhdistuksen jälkeen pesuaineroiskeista. Mattapintaisissa laatoissa lika ei näy helposti, mutta nekin vaativat säännöllisen puhdistuksen lian pinttymisen estämiseksi.

 

 

produtos-quartzolit-weber-saint-gobain

LaattaPekka laatoitusmestari